Chapel Conversion, London, UK*

Sector - Residential

The overall concept was to create an exceptional and unique family home, to reflect the aspirations of modern day living whilst carefully preserving the character of the existing building, a former chapel constructed in 1859. The layout was governed by the fine balance between achieving the appropriate levels of accommodation and retaining a feeling of openness. The total internal gross floor area excluding the garage is 3,850 sq ft which consisted of a large entrance hall open to the first floor vaulted ceiling above. A feature modern staircase and wall is the main focal point of the home and provides a modern contrast between old and new. 

Elements of glass in the feature wall allow views through the building. The re-built single story addition houses a utility room, bathroom, and a wall of storage cupboards.A family room is situated behind the feature wall off the main hall together with access through a glass screen to the main living area. The open plan kitchen, dining area and living room make up the majority of the ground floor accommodation. 

The first floor consists of four bedrooms, two with en-suites and a family bathroom. The aim and basis of the design was to ensure that the rooms are of a suitable dimensions to reflect the size of the property whilst fully respecting the openness and scale of the original building.

* work performed by Ben & Anissa's company Seven am Design

 

back to residential